Forms of verbs

Thứ năm - 29/10/2020 04:19
A/ Objectives : - To help Ss to know more about the forms of verbs and do exercises.
B/ Procedures :
tải xuống (3)
tải xuống (3)
I/ GRAMMAR:  Forms of verbs
1/ TO V( to infinitive ) : ®­îc sö dông trong c¸c tr­êng hîp sau:
+ Sau c¸c ®éng tõ : want, intend, decide, expect, hope, offer, wish, mean, promise, refuse, learn, like, agree, fail, attempt ( cè g¾ng ), arrange, neglect ( l¬ lµ ), plan, manage, need, seem, threaten ( ®e do¹ ).....
+ Sau AdjS + be + adj + to do sth
glad, happy, ready, kind, difficult, easy, willing ( quan t©m, tù nguyÖn ), interesting, eager, luckey, pleased, disappointed ( thÊt väng ).......
      Eg:  I'm glad to hear that you passed the exam
+ Trong cÊu tróc :   S + V + O + TIME + to  V
                     It took me 2 days to read the book.
+ Trong cÊu tróc :   S + V1  + ( not ) to V2
                        He advised me ( not) to go there.
Khi V1 lµ : ask, get , tell, want, advise, request, order, persude, invite, force, help, encourage, allow, permit, remind( nh¾c nhë ), warn.......
+ Trong cÊu tróc : TOO Adj / Adv + ( for sb ) + to do sth
                      OR   Adj/ Adv + ENOUGH + ( for sb ) + to do sth
                He's old enough to drive a car.
+ Sau V: make, see, hear, watch, notice..... ë bÞ ®éng
                  I was made to laugh a lot
+ BiÓu ®¹t môc ®Ých thay cho : in order to / so as to
              I went to / in order to see him
+ Trong cÊu tróc : S + be + the first/ second.... to do sth.
                           He was the first person to leave the party.
                        = He was the first person who left the party.
2/ V ( bare infinitive ): ®­îc sö dông trong c¸c tr­êng hîp sau:
+ Sau Modals : can, may, must, need, will, shall, should,would rather, had better, had best, ought to, used to, have to, dare............
             You had better stay at home.
             She'd better not stay up late
+ Trong cÊu tróc V lµ ®éng tõ tri gi¸c : see, hear, notice, watch.....sb do sth
                     I saw the goalkeeper catch the ball beautifully.
+ Trong cÊu tróc V lµ : make , let,  have  sb do sth: ( Have sb do sth : Nhê ai lµm g× )
                               Let him go out
                               The actor made them laugh a lot ( B¾t ai lµm g× )
+ Trong cÊu tróc : '' suggest/ demand/ insist that sb do / should do sth''
                              I suggest that he learn/ should learn harder.
+ Dïng sau : but, except ( trõ, ngo¹i trõ )
         We can do nothing but wait
         She does nothing but complain ( C« ta ch¼ng lµm g× ngoµi viÖc kªu ca)
3/ V- ING : ®­îc sö dông trong c¸c tr­êng hîp sau:
+ Sau mét sè V: prefer, mind, enjoy, admit ( tho¶ m·n ), deny, like, dislike, hate, finish, start, keep, stop, practice..........
              I like learning English.
+ Sau phrasal verbs: be/ get used to, look forward to, have a good time, have a hard time, be busy, it's no good/ use/ there's no point in ( v« Ých khi lµm g× ), It's ( not ) worth ( thËt '' kh«ng '' ®¸ng ) ............
                                    She is busy learning
                                      This book is worth watching
                                      There's no point in teaching you
+ Trong cÊu tróc víi V tri gi¸c , biÓu hiÖn hµnh ®éng ®ang diÔn ra.
                                   We could see the woman coming down.
+ Theo sau mét sè V + preposition: about , of, with, without....
                               She left without saying any word.
+ B¾t ®Çu mét ng÷ ph©n tõ mang nghÜa chñ ®éng
                 Seeing him running, I went to see what was wrong.
  Being + Adj : Being tall is an advantage in life.
                        Not being tall is a disadvantage in life.
+ Go + V-ing : go fishing, go camping, go jogging / hiking/ cycling/ shopping.....
+ Can't help + V- ing : ( Kh«ng thÓ nhÞn ®­îc )
                       When he tells a joke, I can't help laughing.
+ Can't stand/ bear + V- ing : ( kh«ng thÓ chÞu ®­îc )
                    I can't bear living with him.
                      I can't stand listening to you
+ To sit/ stand/ lie/ walk somewhere + V- ing     He sat in an armchair reading a book.
+ To catch/ find/ discover + sb + V- ing  I caught the boy stealing apples in the garden.
+ need + V- ing ( nghÜa bÞ ®éng )       My motorbike needs reparing
II/ Exercises:

1) Supply the correct verb forms:
1.Tourists could see fish ( swim)....... along the brook ( l¹ch, dßng suèi nhá )
2.The form teacher has asked Jack ( write ) ....... an assay on the Thames.
3. It sometimes may be difficult ( get ) ....... a taxi during rush hour.
4.The rain has made the children ( stop ) .......their game.
5. She tells the driver ( take ) ....... her to the railway station.
6. Does Mrs Green have them ( carry ) ........these books back home ?
7. The principal noticed those students ( try )....... harder and harder.
8. Children have just stopped ( play ) .......... football.
9. They keep ( talk )........ about an old friend they met yesterday.
10. We heard Mr Brown ( park )....... his car near the gate.
11. They had their house ( paint )............. before Tet holiday.
12. I advised him ( wait ) ...... for me at the airport.
13. Would you mind ( help )....... me with this work ?
14. Do you smell something ( burn )........ in the kitchen ?
15. Mother requests her daughter not ( come ) .........back home late .
16. Each of us is ready ( do ) ........ the work.
17. My mother is good at ( cook ) ..........
18. They are old enough ( go ) ........ out themselves.
19. His house needs ( repaint ) .......
20. They had better ( keep ) .......secret.

2) Multiple choice
1. This film is ................. than the one we saw last week.
          A.as good              B.gooder               C.more good         D.better
2. My brother won’t come here ...................10 p.m.
          A.until                  B.to                       C.than                   D.in
3. I couldn’t find your number in the telephone .......................
          A.department        B.director              C.directory            D.inquiry
4. They live in a ..................... of Oxford, and come into town by bus.
          A.suburb              B.area                    C.center                D.countryside
5. How long will it .............. you to get there?
          A.go                     B.need                  C.have                  D.take
6. Mr Brown invented the machine .......................
          A.hisself               B.itself                  C.himself              D.Both B and C are correct
7. Before he went to bed, Mr Thomson ..................... the lights.
          A.closed                B.turned on           C.closed up           D.switched off
8. It was ................. a difficult question that we couldn’t answer it.
          A.so                      B.such                   C.very                   D.too
9. I was born in Scotland but I .................. in Northern Ireland.
          A.grew up             B.raised                 C.brought up         D.rose
10. No one has ever asked me that question before.
       In passive voice this sentence should read
          A. That question has never been asked me before
          B. That question has never been asked me before by anyone
          C. I have not ever been asked that question before
          D. I have never been asked that question before
11. ..................... is the amount you must pay to ride a bus.
          A.Money              B.Fee                    C.Fare                   D.Tax
12. Do you ..............  turning the television now?
          A.want                  B.object                 C.mind                 D.disapprove
13. Trung swim very well and ............. does his brother.
          A.also                   B.so                      C.even                  D.neither
14. There is enough ..........................about aspects of American life here.
          A.information       B.annoucement     C.declaration         D.qualification
15. Don’t ever do that again, ..................
          A.don’t you           B.do you               C.will you             D.won’t you
16. The house ............... in green was built three years ago.
          A.painting             B.paint                  C.painted              D.was painted
17. After arriving home, they usually .................. their uniforms.
          A.take out             B.put out               C.take off              D.put off
18. Bill Gate, ................ is the president of Microsoft Company, is a billionare.
          A.who                   B.whom                C.that                    D.whose
19. My favourite ............... at school was history.
          A.topic                  B.class                   C.theme                D.subject
20. Helen’s parents were very pleased when they read her school ...............
          A.report                B.papers                C.diploma             D.account

3/Use the correct form of the verbs in brackets
1. What you (do)……………..last weekend?
       -I (go)………………to the theater with my family.
2. John and I (be)…………………..pen pals for nearly three years.
3. We used (write)……………………to each other every month when we ( be)………………at secondary school.
4. Minh (know)………………….a little English , so she (wish)……………..she (can)……………..speak it fluently.
5. Maryam (stay)………………..with us at the moment. She (be)………………….my sister’s friend.

4/ Fill in each blank with one suitable word to finish the following passage.
             Cherating is one of Malaysia’s (1)…………………famous beach resorts. Very few places (2)………………match Cherating’s beauty and serenity.
            A few (3)………………….my friends and I decided to visit Cherating during our school vacation. We knew that we (4)………………….most certainly going to have a good time. It (5)………………..us about one hour to cycle (6)………………..our town to Cherating. When we reached the place, we (7)………………….many fishing villages and beautiful beaches stretching for several kilometers.
          Cherating is sunny (8)…………….the year and many people come to Cherating either to swim (9)……………..to drive. While at Cherating , we also enjoyed the excellent local food. Cherating is indeed (10)…………………of Malaysia’s best tourist atractions.
* Answers:

1/
 
1.swimming 6. carry 11. painted 16. to do
2. to write 7. to try 12. to wait 17. cooking
3. to get 8. playing 13. helping 18. to go
4. stop 9. talking 14. burning 19.repainting
5. to take 10. park 15. to come 20. keep
 
2/  Multiple choice
 
 1. D  6. C 11. C 16. C
 2. A  7. D 12. C 17. D
 3. B  8. B 13. B 18. A
 4. A  9. A 14. A 19. D
 5. D  10. D 15. C 20. A
3/
 
  1. did you do
  2. have been
  3. to write – were
  4. knows – wishes – could
  5. is staying- is
4/
 
1. most 3. of 5. took 7. saw 9. or
2. can 4. were 6. from 8. throughout 10. one

III/ HOMEWORK:
 
  • Learn by heart the grammar
  • Prepare '' - ING FORM and INFINITIVE'' for the next period.

Tổng số điểm của bài viết là: 0 trong 0 đánh giá

Click để đánh giá bài viết

  Ý kiến bạn đọc

Những tin mới hơn

Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây